Beneficiile infiltratiilor cu plasma. Ce afectiuni trateaza, cui se adreseaza si cum se efectueaza procedura.

Nou! Tratamentul este acum prezent si in Centrul Multidisciplinar Fiziomed 

În ce constă aceasta terapie

In romana plasma imbogatita cu trombocite. Trombocitele, celulele sangelui, pe langa rolul activ pe care il au in procesul de coagulare a sangelui, acestea au si un continut bogat in factori de crestere, au proprietati regenerative si un rol major in refacerea leziunilor.

Asadar, terapia cu infiltratii, sau preparat autolog cu plasma conditionata, este un tratament biologic, ce trateaza afectiunile musculo-scheletice. Tratamentul presupune injectarea in articulatii sau tendoane a plasmei imbogatite in trombocite, obtinuta din sangele pacientului, prin procesul de centrifugare, pentru a elimina celulele rosii.


Ce afectiuni pot fi tratate? 

Infiltratiile cu plasma se recomanda in cazul afectiunilor precum:

  • Afectiuni ale cartilajelor articulare in stadiu incipient sau moderat- artroza sau condromalacia genunchiului, artroza soldului, a gleznei sau a umarului.
  • Tendinitele- epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana etc.
  • Tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare.

De asemenea, este indicată si postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, BAnkard, tendon ahilean, tendon rotulian, cvadrigeminal etc)

Exista si situatii in care infiltratiile cu plasma nu functioneaza sau, mai bine spus, nu au efectul scontat. In cazul bolii artrozice degenerative avansate (gonartroza sau coxartroza), potentialul de vindecare este zero.


Pentru ce varste este recomandat? Cine este candidatul ideal?

Tratamentul cu infiltratii este recomandat si eficient in cazul pacientilor cu varste cuprinse intre 16 si 45 de ani. Nevoia unui tratament de acest fel vine in urma unei activitati fizice sustinute (ciclism, alergare), unde exista situatii de suprasolicitare articulara. Acestia insa, nu trebuie sa fie diagnosticati cu boli autoimune care afecteaza articulatiile, precum poliartrita reumatoida sau lupus, pentru a putea urma tratamentul cu plasma.

Pacientii trecuti de varsta de 45 de ani au si acestia un potential de vindecare prin infiltratii, insa mai redus, cu aplicabilitate in cateva afectiuni.

Din nefericire, pentru pacientii cu varste peste 55 de ani, randamentul tratamentului este redus sau chiar absent, cu indicatii limitate.


Cum se efectueaza procedura de tratament? Este invaziva? 

Procedura de tratament cu infiltratii nu este invaziva.

Aceasta are loc in cabinetul medicului ortoped si nu necesita spitalizare, iar interventia propriu-zisa dureaza 30 de minute.

Numarul de proceduri variaza in functie de tipul de afectiune, gradul de afectare al structurilor si timpul scurs de la aparitia leziunii. In general, este nevoie de 1-3 proceduri, cu concentratie a trombocitelor variabila si timp necesar intre acestea de 1-2 saptamani.

Iata care sunt afectiunile si frecventa procedurilor in functie de acestea:

  • Tendinite moderate- 1 injectare (durere moderata, semne inflamatorii minime, durata maxim 1-2 luni).
  • Tendinite puternice- 3-5 injectari (durere puternica, semne inflamatorii prezente, durara peste 2 luni).
  • Postoperator - 1-2 injectari la 14 zile postoperator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinsertie coafa rotatorie, instabilitati umar, cot, genunchi, glezna, suturi/reinsertii tendinoase).
  • Artroza, indiferent de stadiu- 3 injectari. Eficacitatea terapiei scade odata cu avansarea gradului de artroza.


Ce se recomanda dupa sau in timpul tratamentului cu infiltratii?

Dupa efectuarea procedurii, se recomanda aplicarea unei pungi cu gheata pe locul injectat, de 2-3 ori pe zi si, bineinteles, reducerea efortului fizic.

Inainte de injectare sau chiar in ziua in care are loc tratamentul se recomanda consumul de apa si reducerea consumului de cofeina, pentru ca sangele recoltat sa fie cat mai putin afectat chimic. Prezenta unei infectii active in organismul pacientului, precum un abces dentar, o infectie urinara, tract digestiv sau viroza, va intarzia tratamentul pana in momentul in care conditia biologica o va permite. De asemenea, daca pacientul urmeaza un tratament cu antiinflamatoare, procedura va fi amanata pana la terminarea acestuia.


Fizioterapie si Kinetoterapie pentru o recuperare mai usoara

O recuperarea usoara si eficienta inseamna rabdare. Rabdare cu corpul nostru si cu semnalele pe care acesta le da, cat si cu nevoile acestuia.

Un tratament reusit si complet poate consta in combinarea infiltratiilor cu plasma cu programe de recuperare medicala.

Centrul Multidisciplinar Fiziomed are urmatoarele servicii medicale de Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie disponibile:

  • Proceduri de tratament fizioterapie- laser, magnetoterapie, shockwave, ultrasunete, electroterapie, parafina etc.
  • Kinetoterapie pentru reeducarea posturala, cresterea mobilitatii articulare si tonifiere musculara.
  • Mesaj terapeutic regional sau general.

Astfel ca, dupa tratament, recuperarea poate fi facilitata de procedurile de fizioterapie si recuperare medicala.

Un avantaj enorm il prezinta si faptul ca, in Centrul Multidisciplinar Fiziomed, Recuperarea Medicala este un serviciu decontat CAS, in baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Care sunt rezultatele terapiei? 

Tratamentul cu plasma imbogatita aplicat in locurile unde sunt leziuni duce la o reactie inflamatorie indusa, ce va avea un efect puternic, necesar procesului de vindecare.

Il putem defini ca pe un “boost” sau stimul in acest proces, ce va dinamiza fluxul de sange pentru formarea matricei- “baza” a tesusturilor moi- restaurand tendoanele si ligamentele afectate. Totodata, cartilajul va deveni mai viguros si mai flexibil.

De asemenea, riscul de infectie este minim, intrucat kiturile existente pe piata respecta regulile de asepsie.

In 2009, Agentia Mondiala Anti-Doping, a certificat tratamentul ca nefiind metoda de dopaj. Acest lucru duce la folosirea tratamentului de catre sportivi si atleti.

Important de mentionat ca terapia nu are riscuri sau efecte secundare majore.

Primele 48 de ore de la injectare vor fi insotite de un disconfort si o umflatura in zona injectata, de aceea se recomanda o punga cu gheata pe zona afectata.

Procesul de vindecare

Dupa cum mentionam si anterior, imediat dupa tratament apare o inflamatie la nivelul locului injectat. Aceasta face parte din procesul de vindecare si este un raspuns natural al organismului.

Vindecarea are rol in trei etape astfel:

  1. Etapa inflamatorie- ce apare imediat dupa infiltratie.
  2. Proliferarea celulara- etapa extrem de importanta, in care, datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, ca urmare a numarului mare de factori de crestere eliberati.
  3. Remodelarea tesutului- etapa de vindecare, reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii.

Terapia cu infiltratii este prezenta acum si in Centrul Multidisciplinar Fiziomed

Terapia cu infiltratii este o procedura non-invaziva, insa cu efecte benefice vizibile si notabile.

Dupa cum v-am obisnuit, Centrul Multidisciplinar Fiziomed se straduieste sa tina pasul cu tot ceea ce este nou, inovator si modern. Asadar, procedura cu infiltratii este prezenta si in centrul nostru, efectuata de catre domnul doctor Macovei Mircea Alexandru, medic primar ortopedie si traumatologie.

Daca ai intrebari sau doresti sa afli daca terapia este potrivita pentru tine, ne poti contacta telefonic, la numarul 0749 922 271, sau poti completa formularul online aici https://www.fiziomedsv.ro/programare.

Te asteptam, de asemenea, si pe Facebook, unde ne poti adresa intrebari.

Iti vom raspunde in cel mai scurt timp!

Sursele folosite pentru redactarea acestui articol sunt:

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/terapia-ortopedie-ce-este-cum-functioneaza-si-pentru-cine-este-potrivita

http://www.lectiadeortopedie.ro/infiltratii