08.09.2020

Dr. Doctor Andreea Hrituc - medic specialist endocrinolog, cu competente in ecografie endocrina.

Glanda tiroida - care este rolul acesteia in organism?

Glanda tiroida apartine sistemului endocrin si este situata la nivelul gatului, in regiunea anterioara. Aceasta secreta hormoni tiroidieni, ce influenteaza procesele metabolice si sinteza proteinelor din organism.

Rolul glandei tiroide este de a prelua iodul, substanta ce se gaseste in diferite alimente (spanac, nuci, ciuperci) si de a-l transforma in hormoni tiroidieni: Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3), hormoni care ajuta la reglarea functiilor vitale ale organismului.

Fiecare celula din corpul nostru depinde de hormonii tiroidieni pentru reglarea metabolismului. Buna functionare a acesteia este extrem de importanta pentru reglarea numeroaselor functii, precum: respiratia, pulsul si tensiunea arteriala, sistemul nervos central si periferic, nivelul de colesterol, tonusul muscular, greutatea si menstruatia. 

Semnele si simptomele dereglarii glandei tiroide 

Se considera functie tiroidiana normala atunci cand aceasta elibereaza cantitatea potrivita de hormoni tiroidieni pentru ca organismul nostru sa functioneze optim. Afectiunile glandei tiroide pot aparea la orice varsta.

In Romania, 1 din 8 femei au afectiuni ale glandei tiroide. In ceea ce priveste semnele unei dereglari endocrine, acestea pot fi diverse.

Printre cele mai frecvente semne ale dereglarilor sunt:

Creșterea in greutate

Probabil ai auzit de multe ori anumite persoane zicand ca se ingrasa, desi nu mananca asa de mult. Aceasta situatie poate fi reala.

Ingrasatul fara motiv si cresterea tensiunii pot fi semnele unor dereglari hormonale. Pot aparea la copii, dar si la adulti. O vizita la medicul endocrinolog este cea mai buna decizie in aceasta situatie.

Menstruatia neregulata

Vizita la medicul ginecolog pentru problemele menstruale este prima decizie pe care trebuie sa o iei.

Pot fi, insa, si probleme de natura endocrinologica. Daca prima menstruatie apare inainte de varsta de 10 ani sau dupa 16 ani, este necesara o vizita la medicul endocrinolog. De asemenea, daca menstruatia dispare mai devreme, sub 40 de ani, sau prea tarziu, dupa 54 de ani, poate fi din nou o problema endocrinologica.

Scaderea in greutate

La polul opus, scaderea in greutate este un semnal ce nu trebuie ignorat.

Este necesara o investigare a hormonilor tiroidieni, dar si a hormonului produs de glandele corticosuprarenale, cortizolul. Asadar, este necesara monitorizarea fluctuatiilor in greutate ale organismului.

Caderea in exces a parului

In mod normal, intr-o zi putem pierde pana la 100 de fire de par, in urma periajului. Mai sunt si alte motive din cauza carora poate sa cada parul, cum ar fi stresul, dieta, produsele de ingrijire etc.

Insa, caderea parului poate fi cauzata si de disfunctii ale glandelor suprarenale, glandei tiroide sau glandei hipofize.

Piele mai aspra

Daca pielea ta devine mai aspra, se ingroasa, are aspect mat si este lipsita de vitalitate, este posibila existenta unei hipotiroidii. De cealalta parte, daca pielea este umeda si calda, atunci este posibila prezenta hipertiroidiei.

Care este diferenta dintre Hipotiroidie si Hipertiroidie?

Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul sunt afectiuni ale glandei tiroide.

Hipotiroidie - glanda tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni.

Simptome: oboseala, depresie, slabiciune musculara, tulburari de memorie si concentrare, constipatie, piele uscata, caderea parului, sensibilitate accentuata la frig sau crestere in greutate.

Cea mai des intalnita cauza a hipotiroidismului este o boala autoimuna, numita tiroidita Hashimoto, ce se caracterizeaza prin productia unor anticorpi care distrug celulele tiroidiene si le impiedica sa mai functioneze normal.

Hipertiroidie - glanda tiroida produce hormoni in exces.

Simptome: scaderea in greutate, palpitatii, stari de nervozitate, transpiratie excesiva, oboseala, slabiciune musculara, insomnie sau tremor al mainilor.

Cea mai comuna cauza a hipertiroidismului este boala Graves, ce se manifesta prin prezenta gusei (glanda tiroida mărită în volum) și a exoftalmiei (globi oculari măriți, ieșiți din orbite), cauzate de inflamatie.

Ce analize sunt recomandate pentru stabilirea unui diagnostic?

Pentru evaluarea glandei tiroide sunt recomandate urmatoarelor analize medicale de sange:

  • TSH (Hormonul tireostimulant al hipofizei)
  • FT3, FT4 (hormoni tiroidieni)
  • ATPO (Anticorpi anti tireoperoxidaza), ATG (Anticorpi antitireoglobulina)
  • TRAb (Anticorpi anti receptor pentru TSH)
  • Tireoglobulina, calcitonina


Ecografia Tiroidiana - recomandata pentru stabilirea unui diagnostic

Ecografia de glanda tiroida este recomandata, pe langa analizele de sange mentionate, pentru stabilirea unui diagnostic. Aceasta este complet nedureroasa si nu necesita pregatire in prealabil.

Procedura nu implica niciun fel de radiatii si este folosita in diagnosticarea afectiunilor glandei tiroide, masurand cu exactitate dimensiunea acesteia. Ecografia tiroidiana evalueaza structura si vascularizatia glandei si identifica modificari tiroidiene nodulare sau difuze, precum gusa, nodulii tiroidieni sau tiroidita autoimuna.

In Centrul Medical Multidisciplinar Fiziomed se pot efectua o serie de Ecografii, precum:

  • Ecografia de abdomen total
  • Ecografie glanda tiroida
  • Ecocardiografie Doppler
  • Ecografia mamara
  • Ecografie Doppler venos

Ecografii pediatrice:

  • Ecografia aparatului locomotor
  • Ecografie abdominala si uro-genitala legata de patologia chirurgicala
  • Ecografie de sold

 

Medicii specialisti in Endocrinologie in Centrul Multidisciplinar Fiziomed

In Centrul Multidisciplinar Fiziomed ai posibilitatea de a afectua o serie de ecografii, precum si posibilitatea de a afectua analizele de sange, alaturi de o echipa de specialisti in domeniu.

Medicii specialisti in endocrinologie sunt:

Pentru orice simptome sau nereguli pe care le sesizezi este necesara vizita la medicul specialist endocrinolog, pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament. Atat deficitul, cat si excesul de hormoni tiroidieni duc la dezechilibre in organismul nostru, ce ne pot afecta grav starea de sanatate si abilitatea de a ne desfasura activitatile de zi cu zi.

Pentru a-ti face o programare iti punem la dispozitie mai multe metode, cum ar fi:

Online, prin completarea formularului din site. Il gasesti aici.

Poti suna la numarul de telefon 0749 922 271, si un reprezentat iti va raspunde imediat.

Ne poti contacta si pe Facebook, in casuta de mesagerie, si iti vom raspunde cu placere.

Ai grija de starea ta de sanatate!


Sursele folosite in redactarea acestui articol sunt:

https://www.empoweryourhealth.org/Overactive-Thyroid

https://www.csid.ro/health/sanatate/5-semne-care-ascund-probleme-cu-glanda-tiroida-11735687

https://pro-clinic.ro/2019/09/24/afectiunile-glandei-tiroide-si-ecografia-tiroidiana/

https://doc.ro/afectiunile-glandei-tiroide/totul-despre-tsh-cand-indica-aceasta-analiza-probleme-ale-glandei-tiroide

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/glanda-tiroida-ce-este-si-cum-functioneaza